Sider

lørdag den 26. oktober 2013

I Hype Skype* - succes med Skype i undervisningen på Retorik

I Hype Skype
Christian fortæller om sine ambassadeerfaringer fra Bern
Dette er ikke et hardcore sprogindlæg. Nu er du advaret og bør kun læse videre, hvis du synes om perifere emner som fx nye medier i undervisning. Min begrundelse for at skrive om det her minder lidt om det der sker når Rasmus Bjerg i Hit med sangen synger om Luth og Fløjte med udgangspunkt i nogle billeder af en sky og nogle guldbarrer. Rigtig sjov sang i øvrigt, som du  kan høre her 

Nå, med udgangspunkt i emnerne retorik og nye medier bliver jeg altså bare nødt til at fortælle at jeg i går, fredag d. 25. oktober, for første gang prøvede at undervise med Skype. Det var en succes!

11 studerende (4 var fysisk placeret i Kbh. eller udlandet), 2 klasseværelser, 4 af de studerendes computere med webcam og modet på at prøve det af. Det var ingredienserne til gårsdagens undervisning eller rettere erfaringsudveksling (erfagruppemøde) med de kandidatstuderende på Retorik på Aarhus Universitet, der dette efterår er i et praktikforløb hos en ekstern samarbejdspartner.

På skift holdt de studerende oplæg om retoriske udfordringer og praksisser, spurgte ind til hinandens erfaringer og reflekterede over deres nuværende og evt. fremtidige rolle som retoriker, kommunikationsmedarbejder el. lign. ude i virkeligheden.

Metoden var "strukturerede gruppesamtaler med reflekterende teams" som er en metode jeg har lært på min efteruddannelse som systemisk proceskonsulent tilbage i 2010. Og mediet var altså Skype. Da først vi havde fået downloadet Skype til computerne og fundet hinanden (via Skypenavn, hvor mit fx er "tinathode") og derefter fik ringet op, kørte det næsten upåklageligt, selv om de studerende altså befandt sig i Prag, Bern, København og Aarhus.

"Strukturerede gruppesamtaler med reflekterende teams" kan godt virke lidt flippet fordi man undervejs skal vende ryggen til resten af gruppen og koncentrere sig om at lytte til deres refleksioner, men det kvalificerer dialogen og bringer den skjulte og ubevidste refleksion frem i lyset. Og med hver person med på hver sin computer med webcam fik alle mulighed for også at prøve dette element. Tak til Skype.

Her et billede af nogle af de fælles erfaringer:















* I Hype Skype er et forsøg med Roman Jakobsons poetiske sprogfunktion i stil med præsidentsloganet "I Like Ike" (Eisenhower).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar