Sider

fredag den 5. oktober 2018

Nye emojis – føler du dig repræsenteret?

Emojisystemet indeholder 2823 emojis, men mange mener at det slet ikke er nok. 

Senest har bl.a. Florie Hutchinson forslået en ny emoji fordi hun mente den manglede blandt de mange valgmuligheder: den flade sko, også kendt som en ballerinasko. I sin argumentation bruger Florie Hutchinson bl.a. googlesøgninger der viser at "flad sko" i langt højere grad søges end "stiletter", som er en af de emoji-udtryksmuligheder der er i emojisystemet i forvejen. Hun ser det som et problem at kvinder – blandt de valgmuligheder der er lige nu i emoji-systemet – kun kan vælge mellem stiletter👠, sandaler med bred hæl 👡 og lange støvler 👢. Langt de fleste kvinder tilbringer mest tid i praktiske sko og ikke i røde stiletter, argumenterer hun.

Emojier er politiske
Det er ikke første gang at Unicode-konsortiet har fået forespørgsler på udvidelse af emojisystemet. I USA blev emojis en del af samfundsdebatten, da den da 15-årige teenagepige Rayouf Alhumedhi i 2016 fik designet en emoji med hijab via crowdfunding. Den muslimske pige sendte et syv sider langt forslag til The Unicode Consortium om at tilføje en hijab-emoji til udvalget af de små symboler, fordi hun mente, det ville have stor betydning for de mere end 550 millioner muslimske kvinder, der bærer hovedtørklæde. Den emoji er nu standardiseret som emojien “woman with headscarf”, 🧕,ligesom lignende emojis som fx “man with Chinese cap” og “person wearing turban”. 

Tidligere er kritikken kommet fra den sorte del af befolkningen, der ikke kunne genkende sig selv i de originale "simpson-gule" humørikoner. Derfor blev det muligt at vælge mellem forskellige hudtoner fra lys til mørk, ligesom det under temaet “familie” er blevet muligt at vælge mellem alle tænkelige konstellationer, dvs. både klassiske kernefamilier, regnbuefamilier og singleforældre – dog med maksimalt to børn. Så det næste er måske at familier med tre eller flere børn kommer ind i emoji-kampen. Retten til flere end to børn - digitalt! 

Bonus-info
Den originale gule smiley blev skabt i 1964 af grafikeren Harvey Ball – siges det! For mange hævder at have fundet på den glade smiley. Smileyen er set på tyrkiske potteskår tilbage i 1700-tallet, i et brev fra den danske forfatter Johannes V. Jensen og på filmplakater i 1950’erne. Men det var efter sigende Harvey Ball, der gav smileyen sin endelige gule glade form, “Happy Face”. 

Den Danske Ordbog har optaget ordet "emoji" og beskriver det som kendt siden 2009. Med vanlig largeness (dette ord findes også i ordbogen!!) foreslår DDO flere forskellige bøjningsmuligheder: 
emojien, emojis, emojier, emojiene, emojierne – men altså ikke emojisene ... 

emoji substantivfælleskøn
BØJNING -en, -s eller -er, -ene eller -erne

Ifølge en undersøgelse fra 2001 (Mål og Mæle) er flertalsendelsen -s den hyppigste i nye lån:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar